Результати щорічного тестування продукції від "АУВМ і ЗП"

Складно уявити собі спекотне літо без достатку прохолодного і смачного морозива. Шоколадне, пломбір або з фруктовим наповнювачем, в глазурі і без, у вафельному стаканчику, ріжку або на паличці? На якому зупинитися? Зробити вибір і платити при цьому тільки за якісний продукт допоможуть в Асоціації українських виробників "Морозиво і заморожені продукти", яка спільно з підприємствами знову протестувала морозиво та заморожені напівфабрикати українських брендів.

Рішення про добровільне тестування двічі в рік в державних лабораторіях морозива і заморожених продуктів, що випускаються учасниками Асоціації, було прийнято ще в 2016 р на загальних зборах "АУВМ і ЗП". За цей час в лабораторіях "Укрметртестстандарт" і "Київоблстандартметрологія" було досліджено понад 50 зразків морозива і більше 30 зразків заморожених напівфабрикатів.

Список претендентів

  • У 2019 р робота в цьому напрямку була продовжена. Цього разу в торгових мережах відібрали такі зразки:
  • • морозиво у вафельному стаканчику "Крем-пломбір" і морозиво з комбінованим складом сировини "100% Морозиво" у вафельному стаканчику (обидва ТМ "Рудь", АТ "Житомирський маслозавод");
  • • морозиво-пломбір у вафельному листі Laska і морозиво ескімо-пломбір "Традиції Нової Зеландії" з наповнювачем "Гранат" в кондитерській глазурі (обидва зроблені ПОГ АПВТ "Фірма Ласка");
  • • морозиво пломбір у білій шоколадній глазурі "Каштан" та морозиво зі смаком вишні та ванілі з наповнювачем "Вишня" в вафельному ріжку Vivat (ТОВ "Хладопром");
  • • морозиво-пломбір "На вершках і жовтках" в листової вафлі ТМ "Ласунка" і морозиво з комбінованим складом сировини Super puper зі смаком ванілі у вафельному стаканчику (ТОВ "Ласунка").
  • У тестуванні також брали участь напівфабрикати в оболонці з тіста з начинками заморожені:
  • • пельмені "Зі свининою" ТМ "Своя Лінія" (виготовлено на потужностях ПОГ АПВТ "Фірма Ласка");

Незмінно якісно!

Зразки були протестовані в ДП "Всеукраїнський державний науково-виробничий центр стандартизації, метрології, сертифікації та захисту прав споживачів" за фізико-хімічними, органолептичними, мікробіологічними та молекулярно-генетичними показниками. Аналіз саме цих показників дає цілісну і об'єктивну картину даних якості досліджуваної продукції.

Цього разу експерти лабораторії підтвердили, що всі протестовані зразки повністю відповідають нормам і вимогам відповідних ДСТУ (таблиці 1, 2 і 3). Таким чином, можна зробити висновок, що для таких компаній як "Житомирський маслозавод", "Фірма "Ласка", "Хладопром" і "Ласунка" високу якість морозива - це не рекламний хід, а безумовна норма.

Сильний фактор впливу

Таким чином, українські виробники, в черговий раз, довели, що навіть в складних економічних реаліях і умовах тотального браку сировини, вони виробляють продукт найвищої якості.

Для споживачів, у яких акценти в харчуванні сьогодні все більше зміщуються у бік якісної та безпечної їжі, це дуже важливий фактор, що стимулює їх витрачати свої гроші.

Результати досліджень якості морозива, виробленого за ДСТУ 4733:2007

Показники

Морозиво  у вафельному стакані "Крем-пломбір" "Рудь" ТМ "Рудь"

(АТ "Житомирський маслозавод")

Морозиво пломбір у вафельному листі Laska

(ПОГ АПТВ "Фірма Ласка")

Морозиво ескімо-пломбір"Традиції Нової Зеландії" з наповнювачем "Гранат" в кондиторській глазурі

(ПОГ АПТВ "Фірма Ласка")

Морозиво-пломбір у білій шоколадній глазурі "Каштан"

(ТОВ "Хладопром")

Морозиво-пломбір "На вершках і жовтках" у листовій вафлі ТМ "Ласунка"

(ТОВ "Ласунка")

Вимоги НД

Результат

Вимоги НД

Результат

Вимоги НД

Результат

Вимоги НД

Результат

Вимоги НД

Результат

Масова частка жиру, %

не менше 15,0

15,5

не менше 15,0

15,0

не менше 15,0

15,0

не менше 12,0

12,5

не менше 15,0

15,5

Масова частка загального цукру, %

не менше 14,0

15,8

не менше 14,0

16,2

не менше 14,0

15,6

не менше 14,0

14,6

не менше 14,0

16,6

Массовая доля сухих речовин, %

не менше 39,0

39,6

не менше 39,0

39,4

не менше 39,0

39,5

не менше 36,0

37,1

не менше 39,0

39,8

Сумарна масова частка тригліцеридів С26, С28, С30, С32, С34, С40, С42, С44, С46 з врахуванням коефіцієнтів (загальна формула), %

95,68-104,32

97,98

95,68-104,32

98,30

95,68-104,32

97,60

95,68-104,32

100,75

   

Масова частка немолочних жирів, % від загального жиру

не допускається

не виявлено

не допускається

не виявлено

не допускається

не виявлено

не допускається

не виявлено

   


Результати досліджень якості морозива, виробленого за ДСТУ 4735:2007

Показники

Морозиво з комбінованим складом сировини "100% Морозиво Рудь", у вафельному стакані   

  (АТ "Житомирський маслозавод")

Морозиво з комбінованим складом сировини "Super puper" зі смаком ванілі у вафельному стакані

(ТОВ "Ласунка")

Морозиво зі смаком вишні та ванілі з наповнювачем "Вишня"у вафельному ріжку "Vivat"

(ТОВ "Хладопром")

Фізико-хімічні

Вимоги НД

Результат

Вимоги НД

Результат

Вимоги НД

Результат

Масова частка жиру, %

Не менше 12,0

12,5

Не менше 8,0

8,8

Не менше 12,0

12,0

Масова частка загального цукру, %

Не менше 14,0

15,2

Не менше 14,0

14,7

Не менше 14,0

16,5

Масова частка сухих речовин, %

Не менше 36,0

36,5

Не менше 32,0

33,0

Не менше 36,0

36,7

Штучні барвники

Наявність штучних харчових барвників

 (Е 102, Е104, Е110, Е122, Е123, Е124, Е127, Е128, Е129, Е131, Е132, Е133, Е151, Е155) і нехарчових барвників (Судан I,  Судан II, Судан III, Судан IV, Red-7B,)

-

 

-

-

-

-

Результати дослідження якості заморожених напівфабрикатів

Фізико-хімічні показники

Напівфабрикати м'ясні січені в тістовій оболонці заморожені.

Пельмені "Зі свининою" ТМ "Своя Лінія" 

ПОГ АПВТ "Фірма Ласка" 

Вимоги НД

Результати

Масова частка вологи в начинці, %

Не більше 72

62,8

Масова частка жиру в начинці, %

   Не більше 26,0

13,3

Масова частка солі в начинці, %

 Не більше 2,0

1,8

Співідношення масової частки фаршу до маси напівфабрикату, %

   Не більше 47,0

50,8

Маса одного пельменю, г

12 ± 2,5

10,5

 

Таблиця 3

Результати дослідження якості заморожених напівфабрикатів

 

Фізико-хімічні показники

Напівфабрикати м'ясні січені в тістовій оболонці заморожені.

Пельмені "Зі свининою" ТМ "Своя Лінія"

 

ПОГ АПВТ "Фірма Ласка"

 

Вимоги НД

Результати

Масова частка вологи в начинці, %

Не більше 72

62,8

Масова частка жиру в начинці, %

   Не більше 26,0

13,3

Масова частка солі в начинці, %

 Не більше 2,0

1,8

Співідношення масової частки фаршу до маси напівфабрикату, %

   Не більше 47,0

50,8

Маса одного пельменю, г

12 ± 2,5

10,5

 

cover-a4 food te-03-2019-inet

Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер